Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

[1922]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Γεννήθηκε στην Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου του 1922.Ηταν το έκτο παιδί της οικογένειας του εμπειρικού φαρμακοποιού Στέφανου Καμπανέλλη και της Αικατερίνης ,το γένος Λάσκαρη. Ο πατέρας του κατάγεται από την Χίο και η μητέρα του από την Κωνσταντινούπολη.
Οταν ήταν ακόμα στο Δημοτικό, σε κάποια έκθεση έγραψε τη φράση «μια μέρα που ο χειμώνας έκλεψε απ’ τον Ιούλιο», κι ο δάσκαλος του είπε: «εσύ θα γίνεις συγγραφέας».Εκείνος νόμισε ότι τον μάλωσε κι έβαλε τα κλάματα.
Το 1935 η πολυμελής οικογένειά του εγκαθίσταται στην Αθήνα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το 1938 τελειώνει την Νυχτερινή Σιβιτανίδειο Σχολή με το πτυχίο του οικοδόμου-σχεδιαστή και πιάνει δουλειά σε τεχνική εταιρία.
Το 1940 σε μια επιχείρηση να φτάσει στην Βιέννη, συλλαμβάνεται από την γκεστάπο στο Ινσμπουργκ και στο τέλος τον στέλνουν στο στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν απ΄όπου απελευθερώνεται τον Μάϊο του 1945.
Μετά από μια παράσταση του θεάτρου Τέχνης τον χειμώνα του 45-46,αποφασίζει να γίνει ηθοποιός.Δίνει εξετάσεις αλλά αποκλείεται γιατί δεν έχει απολυτήριο γυμνασίου.Το 1947 ο Πέλος Κατσέλης εκτιμά το ταλέντο του και συζητά με την επιτροπή του Εθνικού,για να τον δεχτούν ώς εξαιρετικό ταλέντο.Ενώ στην αρχή επιτυγχάνει,στην επανεξέταση τον αποκλείει ο Ροντήρης.
Αποφασίζει να στραφεί στο γράψιμο.[βλ.αναλυτικά στην παρουσίαση των έργων του]
Το 1961 φεύγει για το Λονδίνο όπου μένει ώς το καλοκαίρι του 1962.Υστερα πάει στην Κύπρο και επιστρέφει στην Αθήνα την Ανοιξη του 1963.Το 1964 συνεργάζεται στην εφημερίδα «ελευθερία» του Πάνου Κόκκα.Την ίδια χρονιά γράφει για το NBC το σενάριο της ταινίας «η Ελλάδα της Μελίνας».
Στις 15 Ιουλίου το 1965,τη νύχτα της αποστασίας, γράφει στον Π.Κόκκα ότι «παύει να είναι αναγνώστης της εφημερίδας και κατά συνέπεια συνεργάτης»
Το 1981 αναλαμβάνει τη διεύθυνση ραδιοφωνίας της ΕΡΤ μετά από παράκληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ,απ’ όπου αποχωρεί το 1988 αρνούμενος να καλύψει παράνομες κυβερνητικές επεμβάσεις στην διοίκησή της.
Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και το 2004 τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

ΠΕΖΑ:
«Μαουτχάουζεν», χρονικό από την εκεί εμπειρία του .Πρωτογράφτηκε το 1946-47.Το 1965 το ξαναγράφει και δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα Ελευθερία, ενώ τον Δεκέμβριο κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Θεμέλιο-μαζί κυκλοφορεί κι ο ομώνυμος δίσκος.{εκδόσεις Κέδρος}
«Από Σκηνής και Πλατείας»{εκδόσεις Καστανιώτη}

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ:
1.Η αρπαγή της Περσεφόνης , 2.Άσσοι του γηπέδου , 3.Ο Δράκος , 4.Το αμαξάκι , 5.Η λίμνη των πόθων , 6.Το ποτάμι , 7.Ραντεβού στην Κέρκυρα , 8.Το ραντεβού της Κυριακής , 9.Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλήκαρα , 10.Μια γυναίκα χωρίς ντροπή , 11.Η έβδομη μέρα της δημιουργίας , 12.Με τη λάμψη στα μάτια , 13.Το κανόνι και τ’ αηδόνι , 14.Κορίτσια στον ήλιο , 15.Ενας γερμανός στα Καλάβρυτα , 16.Σκιές στην άμμο
1951-54 γνωρίζει την Μελίνα Μερκούρη και γράφει την «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια».Η διασκευή όμως του έργου σε σενάριο καθώς καθι η επιτυχία της ταινίας σε σκηνοθεσία Κακογιάννη,γίνεται αιτία ματαίωσης της θεατρικής παρουσίασης του έργου, η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί για την προσεχή περίοδο.Το 1955 γράφει το σενάριο της ταινίας «Δράκος» για τον Νίκο Κούνδουρο.Μετά απ΄τα δύο πρώτα χρόνια της δικτατορίας του 1967,κατά τα οποία απέχει από τις θεατρικές του δραστηριότητες, το 1969 γράφει και σκηνοθετεί μαζί με τον αδερφό του τον Γιώργο, την ταινία «το κανόνι και τ’ αηδόνι» .Το έργο κερδίζει βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. «Η αρπαγή της Περσεφόνης»

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
1.Χορός Πάνω στα Στάχυα , 2.Η Έβδομη Μέρα της Δημιουργίας , 3.Αυτός και το Παντελόνι του , 4.Κρυφή Ζωή , 5.Η Αυλη των Θαυμάτων , 6.Η Ηλικία της Νύχτας , 7.Ο Γορίλας και η ορτανσία, 8.Παραμύθι Χωρίς Όνομα , 9.Η Γειτονιά των Αγγέλων , 10.Βίβα Ασπασία , 11.Οδυσσέα Γύρισε Σπίτι , 12.Αποικία των Τιμωρημένων , 13.Ασπασία , 14.Το Μεγάλο μας Τσίρκο , 15.Το Κουκί και το Ρεβύθι , 16.Εχθρός Λαός , 17.Πρόσωπα για Βιολί και Ορχήστρα , 18.Τα Τέσσερα Πόδια του Τραπεζιού , 19.Ο Μπαμπάς και ο Πόλεμος , 20.Ο Αόρατος Θίασος , 21.Ο Δρόμος Περνά από Μέσα , 22.Ο Επικήδειος , 23.Ο Δείπνος , 24.Η Οδός , 25.Η Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια , 26.Ο Κανείς και οι Κύκλωπες , 27.Στη Χώρα του Ιψεν , 28.Ο Διάλογος , 29.Ποιός ήταν ο Κύριος…;, 30.Γράμμα στον Ορέστη, 31.Πάροδος Θηβών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ (VIDEO)

Συμβουλές Ιακώβου Καμπανέλλη προς τους νέους


Ιάκωβος Καμπανέλλης ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ


Ιάκωβος Καμπανέλλης - Μονόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου