Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ

Του Ιακ.Καμπανέλλη

Γενικές-ιστορικές πληροφορίες:
1973
Η λογοκρισία δεν αντιλήφθηκε την υπαινικτική γλώσσα του έργου κι έτσι αυτό ανέβηκε στο θέατρο, όμως δεν πέρασε απαρατήρητη από τους θεατές κι η αστυνομία ήταν έτοιμη να επέμβει από στιγμή σε στιγμή.Μετά την σύλληψη Καρέζη και Καζάκου για συμμετοχή τους στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, οι παραστάσεις ξαναρχίζουν ένα μήνα μετα, αλλά με μορφή κλεφτοπόλεμου, γιατί σκήνες που τη μια μέρα τις κόβει η λογοκρισία ,ο θίασος την επόμενη τις ξαναπαίζει, ενώ σε κάθε παράσταση αστυφύλακες παραταγμένοι στους διαδρόμους της αίθουσας κοιτάζουν το κοινό προσπαθώντας μάταια να το αποθαρρύνουν.
Το έργο αυτό εξιστορεί τα χρόνια της μετά-επαναστατικής Ελλάδας, από την τουρκοκρατία στους πρώτους κυβερνήτες της, έως την εποχή της δικτατορίας, το 1973 που ανέβηκε. Μέσα από σατυρικά επεισόδια, και τραγούδια από το Νίκο Ξυλούρη και το θίασο (σε μουσική Στ.Ξαρχάκου), προκάλεσε κοσμοσυρροή που χαρακτηρίστηκε αργότερα, ως απ’ τις μεγαλύτερες πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Ένα χρόνο μετά, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γράφει το Μεγάλο μας Τσίρκο Νο2, που ανεβαίνει και πάλι από το θίασο Καρέζη-Καζάκου, σε σκηνοθεσία Κ.Καζάκου και μουσική Στ.Ξαρχάκου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
1973, (22 Ιουνίου) Θίασος Καρέζη-Καζάκου

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Το Μεγάλο μας Τσίρκο, θέατρον Αθήναιον 1973 (ηχητικό)



Το Μεγάλο μας Τσίρκο ΚΘΒΕ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου