Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΟΡΝ

(1881-1941)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Γεννήθηκε στη Τεργιέστη το 1881.Γιός του Αυστριακού τραπεζίτη Δημητρίου Χόρν και της εγγονής του Λάζαρου Κουντουριώτη, Ματίνας Κουντουριώτη.Οταν ήταν ακόμη μικρός εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Στα δεκαεννιά του χρόνια αποφοίτησε στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ορκίστηκε σημαιοφόρος του Ναυτικού.Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Υπονάυαρχου το 1926.
Η πρώτη του εμφάνιση στον θεατρικό χώρο, ήταν το 1906 με το έργο «Ανεχτίμητο».Ο έντονος αισθησιασμός του έργου,αλλά και η χρήση της ψυχαρικής δημοτικής,προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους πνευματικούς κύκλους,και μάλιστα οδήγησαν σε παραλίγο παραπομπή του Χορν* στο Ναυτοδικείο.
Το έργο του προσέφερε πάντα εντυπωσιακές για το κοινό παρατσάσεις,που γίνονταν θέμα συζήτησης.Συνεργάστηκε με τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου της εποχής του ,όπως οι, Κυβέλη Μ.Κοτοπούλη , Αιμ.Βεάκη , Οικονόμου ,Αλίκη, Κατερίνα.
Ορατές είναι οι επιρροές που άσκησε ο Χορν στο «μελό» του μεταπολεμικού ελληνικού κινηματογράφου,όπως παρατηρεί κι ο Κ.Γεωργουσόπουλος : «ο ελληνικός κινηματογράφος κυριολεκτικά καταλήστεψε την τυπολογία και το θέμα του Χορν. Οι ρόλοι που έπαιξε στο μεταπολεμικό σινεμά η Βαλάκου, η Χρ. Σύλβα και άλλα κακέκτυπα της πρώτης, βγαίνουν κατευθείαν από την Τούλα του Χόρν, όπως και ο ρόλος του Γιάγκου έδωσε τροφή σε ανάλογους που έπαιξε κυρίως ο Στρατηγός..»

Καθιερώνεται στο θέατρο με τους Πετροχάρηδες το 1908, ενώ με το Φιντανάκι καταξιώνεται οριστικά στο χώρο.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:

1.Το Ανεχτίμητο , 2.Πετροχάρηδες , 3.Μελάχρα , 4.Ο Ανθρωπός μας , 5.Παναγιά η Κατηφορίτισσα , 6.Η Κερένια Κούκλα , 7.Μαύρο Καράβι , 8.Το Φιντανάκι , 9.Σταχτομπούτα , 10. Η Νταλμανοπούλα , 11.Σέντζας , 12.Το Μελτεμάκι, 13.Φλαντρώ, 14. Τσαλιμάκια, 15. Ζωή και Παραμύθι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου