Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

ΤΟ ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ

Του Π.Χόρν

Υπόθεση:
Χώρος ,η αυλή*** του Πλακιώτικου σπιτιού, κι ο χρόνος ,η εποχή μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο.
Το φιντανάκι είναι η κόρη του Κυρ Αντώνη,του ταχυδρόμου, η Τούλα.Είναι ερωτευμένη με τον Γιάγκο,έναν άνεργο νεαρό με μικρές ηθικές αξίες,που ενώ σχετίζεται μαζί της ,δεν αργεί να την προδώσει για την Ευα,που εκτός από τις προκλητικές της χάρες,εξυπηρετεί καλύτερα και τα συμφέροντά του.Κι όλα αυτά τη στιγμή ακριβώ που η Τούλα περιμένει παιδί από κείνον.
Στο τραγικό οικονομικό αδιέξοδο,επεμβαίνει η κυρά Κατίναι,που μεσιτεύει παντού και πάντα,με απότελέσματα καταστροφικά για την κάθε ανθρώπινη αξία, όπως η τιμή και η τιμιότητα.Η Τούλα οδηγήται στην πορνεία, ενώ ο πατέρας της, ο κυρ Αντώνης γίνεται κλέφτης.

Γενικές-ιστορικές πληροφορίες:
Γράφτηκε την Ανοιξη του 1921 στην Ιταλία, όταν ο Χορν διέμενε στο Σορέντο.Ανέβηκε για πρώτη φορά από τον θίασο της Κυβέλης ,στις 17 Σεπτεμβρίου του 1921, χωρίς να συμμετέχει η ίδια. Αργότερα δημοσιεύτηκε σε επιφυλίδα στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα, και στη συνέχεια κυκλοφόρησε σαν μυθιστόρημα.

Επαναλήφθηκε στις 4 Απριλίου 1926 στο θέατρο Κοτοπούλη με τη Μαρίκα Κοτοπούλη στο ρόλο της Τούλας.

Το 1934 ανεβάστηκε από το Εθνικό θέατρο
Αφού πρωτα μεταφράστηκε στα τούρκικα, τον χειμώνα του 1938 ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης.
Το 1947 γίνεται οπερέτα σε ελευθερη διασκευή* ,ενώ το 1955 γυρίζεται σε κινηματογραφική ταινία**,
Με το έργο αυτό,που αποτελεί σταθμό στη συγγραφική του καριέρα,ο Χορν καταξιώνεται σαν θεατρικός συγγραφέας.
Κεντρικό πυρήνα του έργου,αποτελεί ο εξαναγκαστικός –από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες-ηθικός ξεπεσμός του ατόμου ,όταν οι ανθρώπινες αξίες καταρρέουν και γίνονται εμπορεύσιμο είδος.

* διασκευάστηκε από τους Σ,Πέτρα και Κ.Κιούση, με μουσική Μ.Κατριβάνου.

**σε σκηνοθεσία Ιάσονα Νόβακ, με τους Ορέστη Μακρή,Γκέλυ Μαυροπούλου, Χρήστο Τσαγανέα κ.ά.

*** "...ο κ.Παντελής Χορν είχεν ομολογουμένως μιαν πρώτης τάξεως ιδέαν,έμπνευσιν πραγματικού δημιουργού, να προσελκυσθή από την αυλήν.Τόσοι και τόσοι θεατρικοί συγγραφείς την ηγνόησαν.Κανένα δεν ετράβηξε εως τώρα,αν δεν μας απατά η μνήμη,η χοάνη αυτή της ελληνικής ζωής..[..]..Οποία χλωρις χαρακτήρων ανάμεσα στις γλάστρες των βασιλικών…[..]..Ο καθένας είναι και ένας ιδιαίτερος μικρόκοσμος.Γνωρίζομεν τη βιογραφία τους.Τους συναντώμεν εις τον δρόμον κινούμενους,χειρονομούντας.Είναι άνθρωποι ζωντανοί,όπως τα πλέον επεισοδιακά πρόσωπα των έργων του Ιψεν.»

Κ.Οικονομίδης Εφ.Εστία 6-4-1926

Το 1995-96 ανεβαίνει στο Θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ (VIDEO)
Το Φιντανάκι ταινία 1955Το Φιντανάκι σε ηχογράφηση της Ελληνικής ΡαδιοφωνίαςΤο φιντανάκι από το Θεατρικό εργαστήρι ΘέσπιςΤο Φιντανάκι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουλικάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου