Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ...ΑΝΕΜΟΣ


του Μιχ.Δήμου

Γενικές-ιστορικές πληροφορίες: "..επικεντρώνεται σε ένα από τα καυτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, έντονο άλλοτε και τώρα: τη φύλαξη και περίθαλψη των γερόντων. Με αφορμή το πρόβλημα αυτό, το έργο επικεντρώνεται στο θεσμό της οικογένειας και επιχειρεί μια τομή στις σχέσεις που αρθρώνονται μέσα στους κόλπους της, σχέσεις και καταστάσεις που αντανακλούν την ίδια τη νεοελληνική κοινωνία και τις δομές της (από το σημείωμα του έργου, παράσταση Εθνικού Θεάτρου 2004)
Υπόθεση-Θέμα: Η Κούλα είναι μια λαϊκή γυναίκα που, περνώντας από το στάδιο της νοσοκόμας και της υπηρέτριας σ' αυτό της ερωμένης, κατάφερε να εδραιώσει τη θέση της και την παρουσία της μέσα σε μια ανδροκρατούμενη οικογένεια. Ελέγχει κι εξουσιάζει όχι μόνο τον κατάκοιτο γέρο που συντηρεί και περιθάλπτει, αλλά και τους γιούς του, κι έχει μεταμορφωθεί σε κυρίαρχη παρουσία στο ξένο σπιτικό. (από το σημείωμα του έργου, παράσταση Εθνικού Θεάτρου 2004)
Άρθρα:
http://news.pathfinder.gr/culture/theater/30984.html
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12305&subid=2&pubid=126940
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=156737

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: 1.ΓΕΡΟΣ, 2.ΚΟΥΛΑ, 3.ΕΛΛΗ, 4.ΑΛΕΚΟΣ, 5.ΣΤΕΛΙΟΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
2004, Νέα Σκηνή Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Κ.Τσιάνου, με τους Γ.Μοσχίδη, Μπ.Βαλάση, Ν.Βλαβιανού, Χρ.Βασιλόπουλο και Π.Καρακωνσταντόγλου