Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΓΚΟΛΦΗΣ ΡΗΓΑΣ

[1886-1958]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Πρόκειται για το ψευδώνυμο του Δ.Δημητριάδη, που κατάγεται από το Καρπενήσι και γεννήθηκε το 1886 στο Μεσολόγγι.Πέθανε στην Αθήνα το1958.Η μητέρα του ήταν γόνος της οικογενείας Δροσίνη.
Τις γυμνασιακές και πανεπιστημιακές σπουδές του ,πραγματοποίησε στη Αθήνα,έγινε διδάκτωρ της νομικής και άσκησε το επάγγελμα του συμβολαιογράφου μέχρι το τέλος της ζωής του.
Με τη λογοτεχνία ,άρχισε να ασχολήται από τα νεανικά του χρόνια.Ενας από τους πιο μαχητικούς αγωνιστές του Δημοτικισμού,υπήρξε στέλεγχος του ‘ιστορικού’ περιοδικού «Νουμάς», που έιχε σα στόχο την καθιέρωση της Δημοτικής.Εκεί κρατούσε την στήλη κριτικής βιβλίου και θεάτρου.
Εγραψε ακόμη άρθρα ,μελέτες και δοκίμια.Συνεργάστηκε στο Ημερολόγιο της Μεγάλης Ελλάδας, του Δροσίνη, στα Γράμματα, Νέα Εστία κ.τ.λ.
Δίδαξε ιστορία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας στη σχολή ελευθέρων σπουδών του Ασκραίου.Καθιερώθηκε κυρίως ως ποιητής λυρικός και νεορομαντικός.Εμμένει στην ελληνικότητα του θέματος.
Ποιήματα: «Τα τραγούδια του Απρίλη» [1919] , «Υμνοι»[1921] , «Στο γύρισμα της ρίμας»[1925] , «Λυρικά χρώματα»[1930] , «Τετράμετρα»[1953]
Κριτικές μελέτες: «Φαντασία και ποίηση»[1935]
Διηγήματα: «Η επιφάνεια και το βάθος»[1954]

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
1.Γήταυρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου