Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΕΙΡΕΝΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Γεννήθηκε στο Βαρώσι.Σπόυδασε μουσική και ξένες γλώσσες, στη Βιέννη και τη Λωζάνη.Από 16 ετλων ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία.
Εχει γράψει νουβέλες, διηγήματα , θεατρικά έργα.Διηγήματα και θεατρικά της έργα έχουν μεταδοθεί από την ΕΡΤ και από ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, της Ελβετίας , Γερμανίας , Τσεχοσλοβακίας ,Γιουγκοσλαβίας κ.ά.
Από το 1962 συνεργάστηκε με το ραδιφωνικό ίδρυμα Κύπρου σαν συγγραφέας ,αλλά και σαν λογοτεχνική μεταφράστρια, Γαλλικών ,Ισπανικών, Αγγλικών και Γερμανικών.
Ιδρυτικό μέ λος του Κυπριακού Κέντρου ΠΕΝ, και μέλος του διοικητικού του συμβουλίου για εφτά χρόνια.Ακόμη είναι μέλος, του Κυπριακού Κέντρου του Δ.Ι.Θ., της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων ,της Εθνικής Εταιρίας Λογοτεχνών Ελλάδος, της Εταιρείας Λογοτεχνικών Μεταφραστών και Επίτιμο Μέλος Της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου.
Στους τομείς της πεζογραφίας και του θεάτρου, έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις στην κύπρο και στο εξωτερικόΔιηγήματα και θεατρικά της έργα μεταφράστηκαν στα Αγγλικά , Ιταλικά ,Γαλλικά ,Ισπανικά ,Ουγγρικά ,Βουλγαρικά , Γιουγκοσλάβικα και Τσεχοσλοβάκικα, ενώ έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.
Εχει μεταφράσει 80 ξένα θεατρικά έργα, 37 από τα οποία έχουν παιχτεί στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τη σκηνή.
Εχει γράψει 51 θεατρικά έργα, 30 από τα οποία έχουν παιχτεί αντίστοιχα.
Το 1994, το έργο της «Οι Ύποπτοι», βραβεύτηκε στον Έβδομο Διαγωνισμό Θεατρικού Εργου του Δ.Ι.Θ., ενώ στον ίδιο διαγωνισμό ,τιμήθηκε με έπαινο το έργο της «Η Ληστεία»

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
1.Η Ληστεία , 2.Οι Υποπτοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου