του Δ.Κόκκου
Γενικές-ιστορικές πληροφορίες:
Κωμειδύλλιο σε Δύο μέρη, 1890
Αναφέρεται και ως: "κωμειδύλλιον εις τρείς πράξει μετά 24 ασμάτων "Μπαρμπαλινάρδος ή το τέλος της Μαρούλας" με τον θίασο Μένανδρος των Ταβουλάρη και Παντόπουλου στο θέατρο Ομονοίας, σε κείμενα του Δημήτρη Κόκκου και μουσική των Δημήτρη Κόκκου και Ανδρέα Σάϊλερ."
Παραστάθηκε πολλές φορές στο Θέατρο της Ομόνοιας και τον έκανε πολύ αγαπητό στο κοινό. Παίχτηκε ακόμα στην Κωνσταντινούπολη, στο παλάτι του σουλτάνου.
Υπόθεση: Ο Μπάρμπα Λινάρδος, ο γερο-αμπελουργός βρίσκει στο κτήμα του έναν αρχαίο δακτυλιόλιθο. Ξεκινά από την Άνδρο να κατέβει στην Αθήνα για να βρει αγοραστή. Στην Αθήνα ζει και εργάζεται η κόρη του η Μαρούλα, -πλύστρα σε έναν πλούσιο γαιοκτήμονα. Μέσα στο αθηναϊκό αρχοντικό συναντιούνται και εκτίθενται οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό.
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: 1.ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΙΝΑΡΔΟΣ (αμπελουργός), 2.ΖΑΜΠΕΤΑ (θαλαμηπόλος), 3.ΜΑΡΟΥΛΑ (κόρη Λινάρδου), 4.ΚΩΣΤΑΣ (πλανώδιος ρήτωρ), 5.ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ (φαρμακοποιός), 6.ΕΡΑΣΜΙΑ (ευγενής κυρία), 7.ΚΟΡΔΟΜΕΝΟΣ (τραπεζίτης), 8.ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ (αμαξάς), 9.ΘΑΝΑΣΗΣ (κηπουρός), 10.ΣΤΑΜΑΤΗΣ (θυρωρός), 11.ΝΙΚΟΛΑΣ (καμαριέρης), 12.ΑΝΤΩΝΗΣ (παραμάγειρος), 13.ΕΛΕΝΗ (υπηρέτρια), 14.ΧΡΗΣΤΟΣ (πρώην μάγειρος), 15-18.ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ Α,Β,Γ,Δ, 19.ΡΑΔΙΚΗΣ (νέος), 20.ΧΑΡΟΥΠΗΣ (νέος), 21.ΖΟΥΛΙΑ (ευγενής δεσποινίδα), 22.ΛΙΝΑ (ευγενής δεσποινίδα)
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
1890 (25 Αυγούστου) στο Θέατρο της Ομόνοιας
1980 (27 Φεβρουαρίου)και 1981, στο Εθνικό Θέατρο (Νέα Σκηνή)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ (VIDEO)
Μπάρμπα Λινάρδος - Το Θέατρο της Κυριακής, ραδιοφωνικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου