Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΚΟΚΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

[1857-1891]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Γεννήθηκε το 1856 στην Ανδρίτσαινα της Πελοποννήσου. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Εργάστηκε στο ελληνικό προξενείο της Τεργέστης και αργότερα, στην Ελλάδα, γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών. Δολοφονήθηκε το 1891, νεότατος μόλις 34 ετών, από πυροβολισμό έξω από το θερινό θέατρο Ομόνοια ή το Υπουργείο Οικονομικών. Πιθανός λόγος της δολοφονίας αυτής, θεωρήθηκε η δυσαρέσκεια στη σάτιρα των έργων του. Λέγεται, πως ο θύτης ήταν ένας λοχίας που θεώρησε ότι η Λύρα του Γερο-Νικόλα, πρόσβαλλε τον πατέρα ή τον παππού του.
Δημοσίευσε ποιητικές συλλογές, με πρώτη τους Γέλωτες, το 1880. Αργότερα ξεκινά να γράφει άρθρα για την εφημερίδα Ρωμηός, του Γεωργίου Σουρή, όπου εκδηλώνεται και το σατυρικό του ύφος.
Στο θέατρο, καθιέρωσε με το έργο του, το Κωμειδύλλιο, παράλληλα με τον Δημήτριο Κορομηλά. Το τελευταίο του έργο, Καπετάν Γιακουμής, δεν πρόλαβε να το δει επί σκηνής.
Σύμφωνα με τον Λάσκαρη, η επιτυχία των έργων του Κόκκου στο κοινό, οφείλονταν και στη χρήση ευρωπαϊκής μουσικής, που ήταν προτιμότερη από τους αμανέδες.
Τα έργα του ανέβασε ο θίασος Παντόπουλου

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
1.Ο Αφοπλισμός της Ελλάδος, 2.Η λύσις του Ανατολικού ζητήματος, 3.Μπάρμπα Λινάρδος ή Το τέλος της Μαρούλας, 4.Η Λύρα του Γερο-Νικόλα, 5.Το Πανελλήνιον Φρενοκομείον 6.Η Νύμφη του Χωριού, 7.Γάμος δια Φόλας, 8.Το Γυαλένιο Μάτι, 9.Καπετάν Λάζαρος διαλύει τη Βουλή ή Ο Καπετάν Γιακουμής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου