Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

[1921-2006]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.Την πρώτη του επαφή με το θέατρο, την έκανε σαν ηθοποιός.Συγκεκριμένα με τον θίασο των Ηνωμένων Ηθοποιών, στο έργο του Αρμπούζωφ , «Μακρινός δρόμος».Με τον ίδιο θίασο, το 1946, ανεβάζει το πρώτο του θεατρικό έργο, «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε». Το 1947 συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Κ.Κούν, ενώ το 1948, ίδρυσε το Πειραματικό Θέατρο,όπου ανέβασε αρκετά δικά του έργα, αλλά και ,για πρώτη φορά στην Ελλάδα ,έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Ο’Κέιζι.
Για κάποια χρόνια συνεργάστηκε με τον θίασο του Τζαβάλα Καρούσου.Εώς το 1960 απείχε απ’ το θέατρο και ασχολήθηκε με την κατασκευή αργαλειών.
Το 1961 ίδρυσε το Θέατρο Πορεία.Εκεί το 1963 ανέβασε τα Κόκκινα Φανάρια του Αλέκου Γαλανού.
Παράλληλα με τις θεατρικές του δραστηριότητες,ως συγγραφέας, σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός, αρχίζει να ασχολήται με τον κινηματογράφο,όπου πρωτοεμφανίζεται σαν ηθοποιός το 1965,σε μια ταινία μηκρού μήκους του Π.Βούλγαρη «Ο Κλέφτης».
Η πρώτη δική του ταινία, η σπονδυλωτή «Μέχρι το πλοίο»[1966], πηρε το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ της Hyeres της Γαλλίας.Το 1970 γύρισε την «Ευδοκία», ενώ τον ίδιο χρόνο κάνει την εμφάνισή του και στην τηλεόραση σαν ηθοποιός,στον «Παράξενο ταξιδιώτη»
Το 1972 αποσύρθηκε στην Εύβοια, ασχολήθηκε με τις βιολογικές καλλιέργιες, ενώ το 1979, ανέβασε εκεί, μια παράσταση με ντόπιους ,βοσκούς και γεωργούς, ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Το 1983 σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ1,τη σειρά «Πατούχας».Το 34ο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης, τον τίμησε για την προσφορά του στον κινηματογράφο.
Επαιξε στις ταινίες : «Μέχρι το πλοίο» , «Σύντομο διάλειμα» , «Ο φόβος» , «Φρενίτις» , «Ναι μεν ,αλλά» , «Τον καιρό των Ελλήνων» , «Η Παρεξήγηση» , «Ηνίοχος».

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
1. Τ’ αγρίμια , 2. Το Αγκάθι , 3. Το Καλοκαίρι θα θερίσουμε , 4. Το Σπιτικό μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου