Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΓΟΥΖΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


[1774-1843]
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1774 στην Ζάκυνθο, από εύπορη οικογένεια.Ο πατέρας του Διονύσιος Γουζέλης, ανήκε στη μεσαία τάξη, ενώ η μητέρα του, Ισαβέλα Μαρτελάου ήταν γόνος της μεγαλοαστικής τάξης.

Υπήρξε θιασώτης των ιδεών της Γαλλικής επανάστασης, ιδεολογία που διδάχτηκε από τον παππού του Αντώνιο Μαρτελάο.Οταν στα 1797 οι γάλλοι επαναστάτες διέλυσαν τη βενετική κυριαρχία στα Εφτάνησα, ο Γουζέλης  μετέχει εθελοντικά στη γαλλική φρουρά της πόλης.Εκεί συλαμβάνεται από τους Ρωσσοτούρκους  που παίρνουν τη θέση των Γάλλων στο νησί στα 1798, και μεταφέρεται στις φυλακές του Ναυστάθμου της Κωνσταντινούπολης. Επιστρέφει το 1799 μετά την υπογραφή συνθήκης Γαλλίας-Ρωσσίας.

Οι  Ρωσσοτούρκοι όμως έχουν ήδη δώσει και πάλι στην αριστοκρατεία τα αλλοτινά τους προνόμια, οπότε η θέση των ποπολάρων είναι τώρα πιο δύσκολη από ποτέ. Ο Γουζέλης φεύγει στην Τεργέστη κι αργότερα στην Ιταλία, οπου υπηρετεί στη λεγεώνα του Ναπολέοντα. Μετά τη διάλυση του εκεί στρατού, βρίσκεται και πάλι στην Τεργέστη μαζί με άλλους απόδημους Ελληνες. Εκεί εισέρχεται στους κόλπους της ΦιλικήςΕταιρίας.

Στον Αγώνα, πολέμησε ως επικεφαλής των Επτανήσιων και διετέλεσε φρούραρχος του Νεοκάστρου. Με την έναρξη της επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, φεύγει για τη Ζάκυνθο, κι από κεί μαζί με άλλους εκατό συμπατριώτες του φθάνουν στην Πελοπόνησο όπου υπηρετούν την πατρίδα από τις αρχές του αγώνα. Ελαβε την εκτίμηση του Υψηλάντη, του Κολοκοτρώνη αλλά και όλων των κυβερνήσεων της επανάστασης.

Για την προσφορά του στους αγώνες η πολιτεία του προσέφερε τον Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, καθώς και τον Αργυρό Σταυρό των Προμάχων του Γένους. Στις 17 Απριλίου του 1843 πεθαίνει στο χωριό Τζόγια της Ηλείας.

Ο «Χάσης» ή «Το τσάκωμα και το Φτιάσιμο», όπως είχε ο ίδιος τιτλοφορήσει την κωμωδία του, είναι το σημαντικότερο έργο του Γουζέλη, καθώς αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα των Ομιλιών αλλά και σημαντική έκφραση του Εφτανησιακού Θεάτρου.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
1. Σάλπισμα πολεμιστήριον, 2.Κρίσις πατρίδος, 3.τα κατά τους Ελληνας, 4.Ο Χάσης ή Το τσάκωμα και το φτιάσιμο.

Αλλα έργα που αναφέρει στη διαθήκη του,πιθανότατα χαμένα:

-η ωραία παρθένος  Ζακύνθια εις τον Παράδεισον [σε στίχους] , -ο φαιδρός[συμβουλές στο γιό του Διονύσιο] , -διηγή
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ:


Ο Γουζέλης γράφει σχετικά με τα έργα του στη διαθήκη του:

"Ολα τα ατύπωτά μου συγγράμματα αν δε προφθάσω να επιδιορθώσω και να καλλωπίσω ως έχω κατά νουν, επεθύμουν να μένωσι αφανή εώς ου τα αυξήση και προκόψη ο υιός μου εις τα γράμματα να τα τακτοποιήση αυτός ,ως απαιτούσι πολλήν διόρθωσιν και αν τα κρίνη άξια τύπου τότε μόνον να τα εκδώση εις φως αν ιδή ότι συμφέρη και αν βούλεται.Τα του Χάση όμως,ήτοι την μόνην κωμωδίαν επονομαζόμενην «το τσάκωμα και το φτιάσιμον» και όλα τα παροιμιακά μου ,ως απαιτούσιν αυτά ολίγην μόνο διόρθωσιν, αυτά δύναται ο επίτροπός μου αν θέλη να κάμη να τυπωθώσιν εις όφελος της ανατροφής του παιδιού μου και εις εκτέλεσιν της υποσχέσεώς μου προς το κοινόν της Ζακύνθου να εκδώσω τα κωμικά μου…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου