του Αντ.Μάτεσι
Γενικές-ιστορικές πληροφορίες:
1830. Δράμα σε πέντε πράξεις.
Επηρεασμένο από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, είναι γραμμένο με λόγο απλό, ένα έργο που εξέφρασε έντονο κοινωνικό προβληματισμό. Εκτυλίσσεται έναν αιώνα πριν από την εποχή που γράφτηκε, στο παλαιό αρχοντικό του Δαρείου Ρονκάλα και θίγει τις κοινωνικές ταξικές διακρίσεις, την αδικία και την αυθαιρεσία και την αντιπαράθεσή του ξεπερασμένου, παλιού καθεστώτος (Ρονκάλας) με τις νέες, φιλελεύθερες ιδέες (Δραγανίγος).
"η Οξεία πάλη μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος" γράφει ο Γρ. Ξενόπουλος, κι αυτό μοιάζει να αποτελεί το κεντρικό νόημα του έργου.
Υπόθεση: Ο κατωτέρας κοινωνικής καταγωγής Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος γνωρίζει την κόρη του άρχοντα Δαρείου Ρονκάλα, Γαρουφαλιά, μεταμφιεσμένη στο Ζακυνθινό Καρναβάλι. Χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητά της, την κάνει να του δοθεί ερωτικά, με αποτέλεσμα να μείνει έγκυος. Όταν αργότερα ο Φιλιππάκης ανακαλύπτει ποιά είναι, θέλει να την αποκαταστήσει. Ο πατέρας της όμως, παρά τις παροτρύνσεις του προοδευτικού αδερφού της κοπέλας, αρνείται να δεχτεί έναν τέτοιο, ταξικά άνισο γάμο και να δώσει την κόρη του σε κάποιον δίχως αριστοκρατική καταγωγή. Επιθυμεί να κλείσει την κόρη του σε μοναστήρι, ενώ απειλεί μάλιστα να σκοτώσει τον Φιλιππάκη εξαιτίας μίας εσφαλμένης πληροφορίας που λαμβάνει. Για μια γλάστρα με βασιλικό, την οποία συμπτωματικά επιχειρούν να κλέψουν δύο μεθυσμένοι από το παράθυρο του σπιτιού του Ρονκάλα. Ο μπράβος του χτυπά και σκοτώνει με πιστόλι τον έναν από τους δύο, νομίζοντας πως είναι ο Φιλιππάκης. Με την αποκάλυψη της αλήθειας και την παρέμβαση του αδερφού της Γαρουφαλιάς, Δραγανίγου, ο Ρονκάλας αναγκάζεται να δώσει πλέον τη συγκατάθεσή του στο γάμο των δύο νέων.
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: 1.ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ, 2.ΓΛΩΣΣΙΔΗΣ, 3.ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ, 4.ΓΕΡΟ ΝΙΚΟΛΑΣ
5.ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ, 6.ΓΕΡΑΣΙΜΑΚΗΣ, 7.ΘΩΜΑΣ, 8.ΚΟΣΜΑΣ, 9.ΔΑΡΕΙΟΣ ΡΟΝΚΑΛΑΣ, 10.ΡΟΝΚΑΛΑΙΝΑ, 11.ΛΑΝΑΡΩ,
12.ΟΒΡΗΑ, 13.ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ, 14.1ος ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, 15.2ος ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, 16.3ος ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, 17.ΚΑΠΟΡΑΛ ΤΡΑΠΟΛΑΣ, 18.ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΟΛΑ, 19.ΜΠΟΥΣΑΚΑΣ, 20.ΜΑΡΚΟΥΛΙΝΟΙ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
1832, πρώτη παράσταση, Ζάκυνθος από ερασιτεχνικό θίασο
1927, Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου, σκηνοθεσία Φώτος Πολίτης
1970-71, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σκηνοθεσία Χαρατσάρη, Κυριαζή
1999-2000, Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ (VIDEO)
Ο Βασιλικός - Το θέατρο της Δευτέρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου