Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ

[1938]
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Γεννήθηκε το 1938 στην Καισαριανή, και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Χ.Βλαχιώτη.Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, στο θίασο του Κ.Λειβαδέα, στο έργο Οιδίπους Τύραννος το 1962, ενώ το1968 εμφανίζεται και στον κινηματογράφο, ως σεναριογράφος ,σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στην ταινία «Επί εσχάτη προδοσία».
Συνεργάστηκε με τους θιάσους, Διαμαντόπουλου-Αλκαίου, Τίτου Βανδή, Μιράντας –Μπαρκουλη, Ηνωμένων Καλλιτεχνών και Ελευθέρας Σκηνής.
Το 1969 ,με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Τ.Καλφόπουλο, δημιουργούν τον θίασο «Βήματα», όπου σκηνοθετεί για πρώτη φορά, στο έργο του Ιάκ.Καμπανέλλη, «Η αυλή των θαυμάτων».Ο θίασος διαλύεται από την δικτατορία.Το 1971 ιδρύει την Στοά, μαζί με την Ε.Καρπέτα, ενώ από το 1974 εώς σήμερα,ανέλαβε μόνος τη διεύθυνση του θεατρικού οργανισμού.Βασική συνεργάτιδά του στη Στοά, είναι η Λήδα Πρωτοψάλτη.
Η Στοά φιλοξένησε στη σκηνή της έργα ελλήνων συγγραφέων, εκτός από τον «Μανδραγόρα» του Μακιαβέλλι και το «Ασμα για το σκιάχτρο της Λουσιτανίας» του Πέτερ Βάϊς.
Η σκηνοθετική δραστηριότητα του Θ.Παπαγεωργίου, δεν περιορίζεται στα πλαίσια της Στοάς, αλλά και αλλού ,όπως στο Εθνικό Θέατρο κ.ά.
Σκηνοθέτησε έξι έργα για την τηλεόραση, καθώς και την τηλεοπτική σειρά-στην οποία και πρωταγωνιστούσε-, Μαντάμ Σουσού, σε συνεργασία με τον Πολ Σκλάβο.
ΤΑΙΝΙΕΣ:1.Με πότισες φαρμάκι , 2.Επί εσχάτη προδοσία , 3.Ξαφνικός έρωτας , 4.Βίος και πολιτεία
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:1.89,9 FM Stereo , 2.Αντε Γειά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου