Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ

1913

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Γεννήθηκε το 1913, στην Άνω Μέλπεια, ένα μικρό ορεινό χωριό της Μεσσηνίας.Τελείωσε το γυμνάσιο στο Μελιγαλά, και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα.Γράφτηκε στη Νομική Σχολή αλλά δεν φοίτησε.Από νεαρή ηλικία, εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά.
Με το θέατρο πρωτοασχολήται το 1940,σε μια εποχή, που με την κύρηξη του πολέμου, υπήρξε από όλους τους θιάσους μια στροφή στην επιθεώρηση.
Ο Ασ.Γιαλαμάς μαζί με τους Γ.Οικονομίδη και Γ.Θίσβιο, σχηματίζουν μία ομάδα, και γράφουν για τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, την επιθεώρηση «Πολεμικές Καντρίλλιες».Με την κατερίνα συνέχισε να συνεργάζεται και μόνος του
Ενώ συνέχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, κυριωτερα ασχολήθηκε με το θέατρο, όπου έγραψε πολλές επιθεωρήσεις και έργα πρόζας, και μόνος αλλά και σε συνεργασία με άλλους.
Με τον Κ.Πρετεντέρη, έγραψε περίπου είκοσι κωμωδίες, οι περισσότερες από τις οποίες, έγιαναν κινηματογραφικές ταινίες.
Εγραψε το κινηματογραφικό σενάριο ,»Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», το οποίο βραβεύτηκε στο Φαστιβάλ Θεσ/νίκης.
Εξέδωσε τα βιβλία: «Ε,κάτι κάναμε κι εμείς», που περιέχει αναμνήσεις από την γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, και το «Οι διπλανοί μας άνθρωποι», μια σειρά διηγημάτων..

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
1.Μιας Πεντάρας Νειάτα , 2.Οι Διπλανοί μας Ανθρωποι , 3.Το Χρήμα , 4.Η Ταυτότητα , 5.Η κα Εισαγγελεύς , 6.Ελληνική Εποποιία , 7.Βίλα Γιάφκα , 8.Χίλιες και Μία Νύχτες , 9.Μπαμπά ,Ποιός Ήταν ο Μπαμπάς μου;» , 10.Δώσε Θεοδόση Δώσε

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ:
1.Πολεμικές καντρίλλιες , 2.Τέντυ Μπόϋς , 3.Ρόζ Μπαλλέτα , 4.Ο Σωτήρης στην Αθήνα , 5.Φαύλος Κύκλος , 6.Γιούπι-Γιούπι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου