Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

[1913-1990]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Γεννήθηκε το 1913 στην Κωνσταντινούπολη.Σε ηλικία έντεκα ετών ήρθε με την οικογενειά του στην Αθήνα[1924].Σπόυδασε νομικά, στο πανεπιστήμιο Αθηνών,ενώ ταυτόχρονα έκανε μεταφράσεις για εφημερίδες και περιοδικά.
Η πρώτη του θεατρική απόπειρα ,γίνεται το 1940 μ’ ένα έργο που θα μείνει άπαιχτο και αδημοσίευτο, το «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη»
Εφεδρος ανθυπολοχαγός ,το 1940 ,πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο,ενώ στα χρόνια της κατοχής,συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση.Συμμετέχοντας στον πυρήνα το νεοιδρυθέντος Θεάτρου Τέχνης,του Κ.Κουν,μεταφράζει έργα συγγραφέων όπως οι Στριντμπεργκ, Σω, Λόρκα.Γνωστός σα θεατρικός συγγραφέας ,γίνεται το 1943 με το έργο «Κωνσταντίνου και Ελένης».Παράλληλα,με μιά ομάδα νέων ηθοποιών,δημιουργεί ένα θεατρικό εργαστήρι ,του οποίου η ημιπαράνομη λειτουργία γίνεται στα πλαίσια του Γαλλικού Ινστιτούτου.Με την απελευθέρωση[1944] συνεργάστηκε με το Θέατρο του Λαού,ενώ υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην ίδρυση και λειτουργεία του θιάσου των Ενωμένων Καλλιτεχνών στα μεταπολεμικά χρόνια.
Με το τέλος του εμφυλίου πολέμου ,αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα.Εζησε στην Τασκένδη [1949-56] και τη Μόσχα,μέχρι το 1965,οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά όχι για πολύ.Στην Τασκένδη ,οργάνωσε τον θίασο των πολιτικών προσφύγων.
Στα χρόνια της δικτατορίας,ζει στο Παρίσι,επανέρχεται μετά την μεταπολίτευση, αλλά εγκαθίσταται μόνιμα το 1980.Στο Παρίσι,υπήρξε βασικό στέλεγχος στο Θεατρικό εργαστήρι του Ιβρύ [theatre des Quartiers d’Ivry]. Δίδαξε επίσης στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.
Πέθανε στην Αθήνα το 1990.

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
1.Κόκκινη Κλωστή Δεμένη , 2.Κωνσταντίνου και Ελένης , 3.Να λευτερώσουμε τους Αλυσσομένους , 4.Η Μαρούσω η Βαγγέλαινα, 5.Σε Μαρμαρένια Αλώνια , 6.Αγγέλα , 7.Ο Θάνατος Βασιλικού Επίτροπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου