Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

[1883-1957]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης.Μορφή των Ελληνικών γραμμάτων,υπήρξε παγκοσμίας φήμης πεζογράφος ,ποιητής ,δραματουργός, δοκιμιογράφος, και μεταφραστής.Σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο της Αθήνας.Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι,όπου επηρεάστηκε από τις πνευματικές τάσεις της εποχής και ιδιαίτερα την φιλοσοφία του Μπέρξον.Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Νουμάς» με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψειλορείτης.
Ταξίδεψε σε πολλές χώρες γράφωντας τις γεμάτες λυρισμό ταξιδιωτικές εντυπώσεις του,οι οποίες περιλαμβάνονται στα έργα : «Τι είδα στη Ρουσία» , «Ισπανία», «Ιαπωνία-Κίνα», «Αίγυπτος-Ιερουσαλήμ-Σινά».Εγραψε ακόμη τα έργα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» , «Καπετάν Μιχάλης» , «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο φτωχούλης του Θεού» και «Ο τελευταίος πειρασμός», που μεταφράστηκαν και σε ξένες γλώσσες.Το 1938 εξέδωσε την 33.333 στίχων Οδύσσεια ,που μεταφράστηκε αμέσως στα αγγλικά.Στο έργο του «Ασκητική» εκφράζει την βαθιά αγωνία για την μοίρα του ανθρώπου.Μετέφρασε τη Θεία Κωμωδία , του Δάντη , τον Φάουστ του Γκαίτε , τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης του Γιόρκενσεν , την Ιλιάδα του Ομήρου σε συνεργασία με τον καθηγητή Ι.Θ.Κακριδή, κ.α. Μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησαν τα ανέκδοτα έργα του «Αναφορά στον Γκρέκο» και «Συμπόσιο».Το 1945, διετέλεσε υπουργός παιδείας. Το 1956 πήρε στην Βιέννη το βραβείο ειρήνης του παγκοσμίου Συμβουλίου της Ειρήνης..

ΒΙΒΛΙΑ:
«Τι είδα στη Ρουσία» , «Ισπανία» , «Ιαπωνία –Κίνα» , «»Αίγυπτος-Ιερουσαλήμ-Σινά» , «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Καπετάν Μιχάλης» ,»Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» , «Ο φτωχούλης του Θεού» , «Τελευταίος πειρασμός», «Ασκητική» , «Αναφορά στον Γκρέκο» , «Συμπόσιο» , «Οδύσσεια».

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
Πρωτομάστορας , Χριστός , Νικηφόρος Φωκάς , Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Οδυσσέας , Ιουλιανός ο Παραβάτης , Καποδίστριας , Σόδομα και Γόμορα , Μέλισσα, Βούδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ (VIDEO)
Νίκος Καζαντζάκης - Ελληνική υπηρεσία BBC 1953


Νίκος Καζαντζάκης - Συνέντευξη στη Γαλλική Ραδιοφωνία 1955

Νίκος Καζαντζάκης - Η τελευταία συνέντευξη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου