Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΝΤΡΗ


του Γρ.Ξενόπουλου

Γενικές-ιστορικές πληροφορίες: Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Γρ.Ξενόπουλου Κόκκινος Βράχος (1915), που ο ίδιος μετέτρεψε σε θεατρικό και το ονόμασε Φωτεινή Σαντρή, μετά από παραγγελία της Κυβέλης με την οποία ξεκίνησε να συνεργάζεται το 1908. Η Κυβέλη έπαιξε με μεγάλη επιτυχία τη Φωτεινή Σαντρή για πολλά χρόνια.
Το έργο αυτό του Ξενόπουλου μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1949, από την Σπέντζος Φιλμ σε σκηνοθεσία Γρ.Γρηγορίου.

Υπόθεση: Η άφιξη του Άγγελου Μαρίνη, του σαραντάχρονου εξαδέρφου της Φωτεινής Σαντρή, για διακοπές στη Ζάκυνθο, αναστατώνει την ως τότε ξέγνοιαστη ζωή της. Ο λόγος είναι πως τον ερωτεύεται, όπως κι εκείνος αυτή, μα δεν μπορεί να δεχτεί τον ερωτά του λόγω της συγγένειας που τους συνδέει. Ο Άγγελος γυρίζει στην Αθήνα απογοητευμένος από τον ανεκπλήρωτο έρωτά του. Οι αμφιβολίες της Φωτεινής διαλύονται όταν μαθαίνει πως ο γάμος ανάμεσα σε πρώτα ξαδέρφια είναι αποδεκτός από τον Πατριάρχη. Ο Άγγελος όμως εν τω μεταξύ, έχει παντρευτεί κάποια άλλη, κι όταν αυτή η είδηση φτάνει στ' αυτιά της Φωτεινής, την οδηγεί να γκρεμιστεί από τον Κόκκινο Βράχο, και να τερματίσει τη ζωή της.
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: 1.Κύριος Σάντρης, 2.Κυρία Σάντρη, 3.Φωτεινή, 4.Μίμης, 5.Άγγελος Μαρίνης, 6.Τώνης Βρονκίνης, 7.Γιούλια Βρονκίνη, 8.Μαριέτα, 9.Κοσμάς Αλιμπράντε, 10.Ο πιανίστας:

Από τον «Κόκκινο βράχο» στη Φωτεινή Σάντρη


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
1908, Ζάκυνθος από τον θίασο Κυβέλης
1943, από τους Μανωλίδου-Παππά-Δενδράμη
2011, Νέα Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, σκην. Ρούλα Πατεράκη, με τους Θεμιστοκλή Πάνου, Θέμις ΜπαζάκαΓιούλικα ΣκαφιδάΑργύρη Πανταζάρα, Θανάση ΕυθυμιάδηΔημήτρη Μοθωναίο, Ιωάννα ΠαππάΑμαλία ΤσεκούραΚοσμά ΦοντούκηΝίκος Πλάτανος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ (VIDEO)
Φωτεινή Σαντρή - ηχογραφημένο - Θέατρο της Κυριακής



Φωτεινή Σαντρή > Κόκκινος βράχος, μεταφορά στον κινηματογράφο

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

του Αντ.Μάτεσι
Γενικές-ιστορικές πληροφορίες:
1830. Δράμα σε πέντε πράξεις.
Επηρεασμένο από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, είναι γραμμένο με λόγο απλό, ένα έργο που εξέφρασε έντονο κοινωνικό προβληματισμό. Εκτυλίσσεται έναν αιώνα πριν από την εποχή που γράφτηκε, στο παλαιό αρχοντικό του Δαρείου Ρονκάλα και θίγει τις κοινωνικές ταξικές διακρίσεις, την αδικία και την αυθαιρεσία και την αντιπαράθεσή του ξεπερασμένου, παλιού καθεστώτος (Ρονκάλας) με τις νέες, φιλελεύθερες ιδέες (Δραγανίγος).
"η Οξεία πάλη μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος" γράφει ο Γρ. Ξενόπουλος, κι αυτό μοιάζει να αποτελεί το κεντρικό νόημα του έργου.
Υπόθεση: Ο κατωτέρας κοινωνικής καταγωγής Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος γνωρίζει την κόρη του άρχοντα Δαρείου Ρονκάλα, Γαρουφαλιά, μεταμφιεσμένη στο Ζακυνθινό Καρναβάλι. Χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητά της, την κάνει να του δοθεί ερωτικά, με αποτέλεσμα να μείνει έγκυος. Όταν αργότερα ο Φιλιππάκης ανακαλύπτει ποιά είναι, θέλει να την αποκαταστήσει. Ο πατέρας της όμως, παρά τις παροτρύνσεις του προοδευτικού αδερφού της κοπέλας, αρνείται να δεχτεί έναν τέτοιο, ταξικά άνισο γάμο και να δώσει την κόρη του σε κάποιον δίχως αριστοκρατική καταγωγή. Επιθυμεί να κλείσει την κόρη του σε μοναστήρι, ενώ απειλεί μάλιστα να σκοτώσει τον Φιλιππάκη εξαιτίας μίας εσφαλμένης πληροφορίας που λαμβάνει. Για μια γλάστρα με βασιλικό, την οποία συμπτωματικά επιχειρούν να κλέψουν δύο μεθυσμένοι από το παράθυρο του σπιτιού του Ρονκάλα. Ο μπράβος του χτυπά και σκοτώνει με πιστόλι τον έναν από τους δύο, νομίζοντας πως είναι ο Φιλιππάκης. Με την αποκάλυψη της αλήθειας και την παρέμβαση του αδερφού της Γαρουφαλιάς, Δραγανίγου, ο Ρονκάλας αναγκάζεται να δώσει πλέον τη συγκατάθεσή του στο γάμο των δύο νέων.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: 1.ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ, 2.ΓΛΩΣΣΙΔΗΣ, 3.ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ, 4.ΓΕΡΟ ΝΙΚΟΛΑΣ
5.ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ, 6.ΓΕΡΑΣΙΜΑΚΗΣ, 7.ΘΩΜΑΣ, 8.ΚΟΣΜΑΣ, 9.ΔΑΡΕΙΟΣ ΡΟΝΚΑΛΑΣ, 10.ΡΟΝΚΑΛΑΙΝΑ, 11.ΛΑΝΑΡΩ,
12.ΟΒΡΗΑ, 13.ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ, 14.1ος ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, 15.2ος ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, 16.3ος ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, 17.ΚΑΠΟΡΑΛ ΤΡΑΠΟΛΑΣ, 18.ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΟΛΑ, 19.ΜΠΟΥΣΑΚΑΣ, 20.ΜΑΡΚΟΥΛΙΝΟΙ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
1832, πρώτη παράσταση, Ζάκυνθος από ερασιτεχνικό θίασο
1927, Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου, σκηνοθεσία Φώτος Πολίτης
1970-71, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σκηνοθεσία Χαρατσάρη, Κυριαζή
1999-2000, Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ (VIDEO)
Ο Βασιλικός - Το θέατρο της Δευτέρας

ΜΑΤΕΣΙΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

[1794-1875]
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:
Θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο από αριστοκρατική οικογένεια και πέθανε στη Σύρο. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και δημοτικός σύμβουλος επί θεμάτων Παιδείας και Εκκλησιαστικών στη Ζάκυνθο.
Η ποίησή του είναι «σολωμικής» τεχνοτροπίας.Μετέφρασε ιταλική ποίηση, και έγραψε την «Πραγματείαν περί γλώσσης», όπου υπερασπίζεται τη δημοτική.
Εγραψε στίχους ερωτικούς και πατριωτικούς.Μετέφρασε τους «Τάφους» του Ούγκω Φόσκολο.
Το μοναδικό του θεατρικό έργο, ο «Βασιλικός», ήταν αρκετό για να τον αναδείξει σ’ έναν από τους κορυφαίους της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΔΥΟ ΘΕΟΙ


του Λένου Χρηστίδη
Γενικές-ιστορικές πληροφορίες: Γράφτηκε το 1999. Βραβεύτηκε με το βραβείο Κάρολος Κουν, ως το καλύτερο έργο της χρονιάς.
Το έργο ανέβηκε την θεατρική περίοδο 2010-2011 από τον θεατρικό οργανισμό Νέο Λόγο και το Studio
Μαυροιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, και θα επαναληφθεί την περίοδο 2011-2012 ως εναρκτήριο έργο της περιόδου, με πρεμιέρα στις 23 Σεπτεμβρίου.
Έκδοση: Καστανιώτης
Υπόθεση: Ο Πάτρικ και ο Μιγκέλ, ήρωες κάποιας μελλοντικής εποχής, έχουν βρεθεί έγκλειστοι σε ίδρυμα λόγω της εξάρτησής τους από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εν όψει ενός επικείμενου πολέμου με πυρηνικά όπλα, ανάμεσα στα δύο κράτη στα οποία έχει χωριστεί ο κόσμος, την Ευρασία και την Αμερική, και την πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να εξαφανίσει κάθε ίχνος ζωής επί της γης, ο Πάτρικ και ο Μιγκέλ αποφασίζουν να γράψουν την ιστορία του κόσμου, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή που κρύβουν στο δωμάτιό τους. 'Οταν το σχέδιο των δύο φίλων γίνεται γνωστό στο προσωπικό και τους τρόφιμους του ιδρύματος, όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του επιθυμούν να καταγραφούν στα κατάστιχα της ιστορίας που προορίζονταιγια τους μελλοντικούς κατοίκους του πλανήτη. Επιθυμούν όμως να καταγραφούν σαν κάτι παραπάνω απ' αυτό που είναι στην πραγματικότητα, σαν σπουδαίες προσωπικότητες. Όμως οι φιλοδοξίες τους ξεπερνιούνταιαπό τους δύο φίλους, που υπερβαίνουν κάθε όριο, καταγράφοντας τους ίδιους τους τους εαυτούς,ως τους Δύο Θεούς που δημιούργησαν τα πάντα στη Γη.

ΒΙΝΤΕΟ